לא יאומן כמה מהר עברה השנה שחלפה וכבר אנחנו בפתחה של השנה הבאה:). התלבטתי מה לרקום לכבוד השנה החדשה ובחרתי לרקום עטיפה ליומן. במאמר זה אציג את ההשראה לרקמת העטיפה ואסקור שני נושאים שקשורים לרקמה זו - בחלק הראשון אראה מהו תך המתאר ומה ההבדל בינו לבין תך הגבעול ובחלק השני אציג את הטיפים שלי לרקמה בחוט מטאלי.
אני לא כל כך רגילה לנהל יומן מסודר והחלטתי שהשנה אני אשתדל יותר להיעזר ביומן בכדי לשפר את סדר הזמן שלי. אמנם ישנם המון יומנים מעוצבים ויפים אבל אין יותר כיף מלפתוח בכל בוקר יומן מעוצב משלך, ולכן חשבתי על הרעיון לרקום לי עטיפה ליומן. כשהתחלתי לחשוב על רעיונות לעיצוב העטיפה ואיזו דוגמא אני רוצה לרקום עליה, נזכרתי בספר ישן שנכתב בסוף המאה ה-19 שנתקלתי בו באינטרנט (וכמובן מיד שמרתי) על כריכות רקומות מאנגליה - English Embroidered Bookbindings.
עברתי שוב על התמונות של הכריכות שנרקמו במאות הקודמות, בעיקר לספרי קודש, רקמות על בדי קנבס, סאטן וקטיפה שנרקמו בין היתר בחוטי סאטן כרוכים בחוטי זהב או חוטי כסף – הבעלות על ספר ובטח על ספר כרוך ברקמה היתה נחלתם של המעמד הגבוה, אנשי המלוכה והאצולה.
הספר מציג את עולם הכריכות האנגליות כיאה לסגנון ודרך החשיבה של המאה התשע עשרה - הסופר מפאר ומאדיר את אומנות הכריכות האנגליות. ההקדמה מעניינת וגם ההסבר על אופן מלאכת הכריכה, אך מה שבעיני מעניין יותר הוא ההסבר המפורט שהסופר כתב אודות סגנונות הרקמה - החומרים ואופן הרקמה בפרק הראשון וכן ההסבר שניתן לכל כריכה שמוצגת בספר (יש גם מספר תמונות בצבע!). לעיתים ההסבר מפורט יותר ולעיתים פחות – הסופר מציג רקע קצר – מהו הספר שנכרך, למי היה שייך, מידות, תיאור הדוגמא, הבד שעליו נרקמה ובאילו חוט וגם באילו תכים נרקמה כל דוגמא.
בחרתי בדוגמא הפשוטה ביותר (יחסית) שגם אהבתי מאוד את העיצוב שלה, שנרקמה במאה ה-16 לכריכת ספר תנ"ך למלך אנגליה הנרי השני. זוהי כריכה שנרקמה בחוט זהב על גבי בד קטיפה אדום בתך המתאר (Outline Stitch).
אני החלפתי את חוט הזהב האמיתי בחוט זהב מטאלי של חברת DMC ובחרתי לרקום על בד פשתן ויסקוזה לבן, שיש לו ברק טבעי והגוון שלו לדעתי מתאים לצבע המוזהב של החוט המטאלי. בד זה גם קל לרקמה כי חוטי הבד קצת מרווחים, במיוחד לרקמה עם חוט מטאלי, שהוא מחוספס ונוטה להיתפס ואינו עובר את הבד בקלות.
הדפסתי את הדוגמא והעתקתי אותה לבד, רק את העיגול שבמרכז הדוגמא עם אותיות שמו של המלך הנרי המוקפים בשמש לא העתקתי – ואני עדיין מתלבטת מה לשים שם – האם לכתוב משהו או להוסיף את תמונת בתי, שהיא השמש של חיי.
עכשיו נותר לי לסיים לרקום את הדוגמא ולתפור את הכריכה ואני אוכל להרגיש הרגשה מלכותית בכל יום מימות השנה ולא רק בראש השנה כש"המלך בשדה":).
התך שצוין בתיאור לכריכה זו הוא תך המתאר* - Outline Stitch. תך זה משמש ליצירת קווי מתאר והוא דומה מאוד לתך הגבעול, שבימינו נפוץ יותר ומודגם יותר בספרי התכים. ההבדל היחיד בין התכים הוא בעצם הכיוון אליו נוטים התכים.
שני התכים נרקמים משמאל לימין – ההבדל הוא שבתך הגבעול נעלה את המחט מעל לתכים ובתך המתאר נעלה את המחט מתחת לתכים הרקומים. קצת קשה להסביר מילולית ולכן עדיף לצפות בסרטון בו אני מדגימה את ההבדל בין שני התכים:
* הערה: תרגום של שם התך - מתוך מילון רקמה, תחרה והידורים [טקסטילים] שאחת מהשותפות לכתיבתו - פרופ' ברכה יניב שאחד מספריה "מעשה רוקם" על מחקרה אודות תשמישי קדושה מטקסטיל בבתי הכנסת האשכנזי, הספרדי והאיטלקי יכול לעניין כל מי שאוהבת רקמה. אני גאה שזכיתי להיות אחת מתלמידותיה בחוג לאמנות יהודית באוניברסיטת בר אילן.
החוט בו בחרתי להשתמש לרקמה הוא חוט זהב מטאלי של חברת DMC. חוט מטלי הוא חוט סינטטי והוא מתנהג קצת שונה מחוט הכותנה. החוט המטלי פחות גמיש מחוט הכותנה, שביר, קופצני ומחוספס ולכן קשה יותר לרקום איתו. רקמה בחוט מטלי איטית ודורשת יותר תשומת לב. אני מודה שאני מעדיפה הרבה יותר לרקום עם חוט הכותנה, עם זאת, לדעתי, התוצאה שווה את ההשקעה. לחברת DMC יש סדרה שלימה של חוטים מטאליים בצבעים שונים, ביניהם גם זהב וכסף.
אם תרצי גם את לרקום בחוט מטלי כדאי שתדעי כיצד להשתמש בו. פרטתי (מתחת לסרטון) מספר טיפים לרקמה בחוט מטאלי ותוכלי גם לצפות בסרטון בו אני מדגימה את השימוש בחוט מטאלי זהב בדוגמא המלכותית בתך המתאר:
טיפים לרקמה בחוט מטאלי:
* רקמי בחוט קצר יותר, בערך חצי מהאורך בו את רוקמת בחוט כותנה. הסיבה לכך היא שחוט זה נשחק מהר יותר מחוט כותנה.
* השתדלי להתנהג עם החוט בעדינות יתרה - החוט נוטה להסתבך ולהישבר ולכן הפרידי את החוטים בעדינות ורקמי באטיות, תך אחרי תך.
* השחילי את החוט במחט קטנה ודקה שתתאים לעדינות החוטים. אני רקמתי במחט לרקמה מס. 9.
* השחילי את המחט דרך החוט כך שיהיה מושחל במרכז החוט וצרי קשר בקצה החוטים בכדי למנוע מהם להיפרם ולהתפצל במהלך הרקמה.
* החוט נוטה להתגלגל סביב עצמו במהלך הרקמה, לכן שחררי את החוט לעיתים קרובות בכדי שהחוט יתגלגל חזרה.
* כשהגעת לקצה החוט או לסוף קטע הדוגמא שאת רוקמת, אל תסתפקי בהעברת החוט דרך חוטים בגב הרקמה. צרי לולאה קטנה שתקבע את החוט היטב במקום.
בעת כתיבת מאמר זה אני במהלך העבודה על רקמת העטיפה, כשאסיים לרקום אשתדל לפרסם בעמוד הפייסבוק שלי תמונות של עטיפת היומן וגם כיצד לתפור את העטיפה עצמה.
אני מאחלת לעצמי ולך ולכולם שתהיה מלאה בקסם, אהבה והמון דברים טובים וחוויות נהדרות, אף יותר מהשנה שעברה, שתחל שנה וברכותיה וכל מה שתבקשי לו יהי.
באהבה,
רבקה
נ.ב. בסוף הסרטונים אני מזמינה להוריד את המדריך לרוקמת המתחילה שכתבתי - תוכלי להוריד אותו בקישור - המדריך לרוקמת המתחילה
Comentários