top of page

אלו בדים מתאימים לרקמה?

הבד הוא המצע עליו רוקמים, הבסיס עליו רקומים התכים ולכן הכרת הבד והבנת האופן שבו הוא ארוג חשובים מאוד לביצוע הרקמה והתאמתו לשיטת הרקמה שרוצים לבצע. עולם הבדים הוא מגוון מאוד וניתן לרקום על כל בד, עם זאת עליו להתאים לשיטת הרקמה ולחוטים בהם נבחר לרקום.


ישנם בדים העשויים מסיבים טבעיים כגון: כותנה, פשתן, צמר, משי וכן ישנם בדים העשויים מסיבים סינטטיים כגון: זהורית (ריון), פוליאסטר. כן ישנם בדים שעשויים מסיבים טבעיים ששילבו בהם גם סיבים סינטטיים. הבדים נבדלים ביניהם גם בנראות ובמרקם שלהם: ישנם בדים עמומים ובדים מבריקים, בדים חלקים לעומת בדים בעלי מרקם גס, בדים עדינים ונשפכים לעומת בדים נוקשים, בדים בעלי צבע אחיד ובדים מודפסים, בדים בהירים לעומת כהים. המגוון הוא עצום ולמרות השוני שנראה בין הבדים, יש ביניהם מכנים משותפים שניתן לקטלג לשלוש קבוצות.


הבדים מתחלקים לשלושה סוגים שחיוני להכיר את ההבדל ביניהם על מנת להיכנס לעולם הרקמה: בדים ארוגים, בדים סרוגים ובדים שאינם ארוגים


הבדים הארוגים אינם נוטים להימתח והם מורכבים מחוטי שתי וערב – חוטי השתי הם החוטים לאורך הבד וחוטי הערב אלו החוטים שלרוחב הבד. חשוב לזהות את כיוון החוטים לפני שמתחילים לרקום, בעיקר ברקמה על בגדים ווילונות שיש חשיבות לאופן נפילת הבד, בכדי שלא ייווצר מצב שהבד ישנה את צורתו. הסיבה לכך היא שאף שהבד לא נמתח בכיוון חוטי השתי, הוא נמתח מעט בחוטי הערב.


איך תזהי את ההבדל בין חוטי השתי והערב? החוטים שמקבילים לאמרה של הבד – אלו חוטי השתי והחוטים שמאונכים לאמרה – אלו חוטי הערב.


בין הבדים הארוגים ניתן להבחין בין בדים בעלי אריגה צפופה לבין בדים בעלי אריגה דלילה. חשוב להתאים את שיטת הרקמה לסוג הבד. אריגים בעלי אריגה צפופה יתאימו לשיטות רקמה "חופשיות", בהן עוקבים אחר ציור על הבד. בדים בעלי אריגה דלילה שמכילים מספר זהה של חוטי שתי וערב בריבוע נתון נקראים "אריגים סדירים" והם משמשים לשיטות רקמה בהן יש צורך לחשב ולספור את מספר החוטים לכל תך על מנת שתצא דוגמא אחידה. בדים בעלי אריגה דלילה שאריגתם אינה "סדירה" כגון: בד יוטה, יתאימו פחות לכך, אלא יותר לשיטות הרקמה החופשיות.

בד נוקשה מדי יקשה על עבודת הרקמה, לעומת זאת, בד רך ועדין מדי ניתן לחזק עם בד מייצב.




הסריגים לעומת האריגים בעלי נטייה להימתח ולכן קשה לרקום עליהם רקמה שטוחה. על מנת לבטל את המתיחה של הבד על מנת שהבד לא יתעוות בעת הרקמה, נצמיד אליו בד מייצב.


הבדים שאינם ארוגים מתאפיינים בכך שאין להם כיוון אריגת חוטים ובכך שאינם נפרמים כשגוזרים אותם ולכן ניתן לרקום עליהם בכל כיוון בבד. בדים אלו מתאימים במיוחד לאפליקציה ולרקמת פריטים שאין אפשרות לתפור להם מכפלת. בדים אלו כוללים: לבד, זמש, ויניל, עור.


בנוסף לזיהוי סוג הבד חשוב לבדוק את עמידות הבד ואת אופן ניקויו, בעיקר לפריטים שיש בהם שימוש כמו בגדים, מפיות לעומת פריטים דקורטיביים כגון תמונות שעניין זה חשוב פחות.

על מנת לבחור בבד המתאים לעבודת הרקמה שברצונך לבצע, בדקי מהי שיטת הרקמה של עבודתך – האם היא רקמה חופשית? רקמת חישוב? איזה סוג של רקמת חישוב? רקמת חיתוך? רקמת מיתוח? ישנם עוד סוגים רבים לאמנות הרקמה, ולכל סוג הבד או הבדים המיועדים לו.

כמו כן בדקי אלו צבעים את רוצה שיופיעו בעבודתך – האם חמים או קרים? האם צבעים בגוון אחיד או מגוון צבעים? האם הרקע, כלומר הבד, יהיה חלק או מודפס? האם בהיר או כהה?

הקדישי זמן לבחור את הבד לפני שתתחילי לרקום, ואף מומלץ שתנסי את החוטים והדוגמא על פיסה מאותו הבד לבדוק את ההתאמה ביניהם. התוצאה שווה את המאמץ הקטן הזה, בעיקר אם בכוונתך לרקום פריט גדול.

חשוב לזכור שהבד הוא הבסיס של כל הרקמה, והכרת תכונותיו מכבדות אותו ואת מלאכת הרקמה שתתבצע עליו.


--------------

אני מזמינה אותך לקבל בחינם את המדריך לרוקמת המתחילה - מדריך שילמד אותך את כל מה שאת צריכה לדעת על מנת להתחיל לרקום >>> המדריך לרוקמת המתחילה

Comments


bottom of page